Waarom ArcoClaim pleit in de zaak Deminor

Waarom ArcoClaim pleit in de zaak Deminor

21 april 2021


Op 9 juni 2021 starten bij de Ondernemings-rechtbank in Brussel de zittingsdagen in de zaak van Deminor. Ook ArcoClaim mag daar pleidooi houden. Hoe kan dat? 

Het klinkt misschien een beetje vreemd dat twee partijen die beiden het belang van Arco-gedupeerden behartigen in dezelfde rechtszaak betrokken zijn. Toch is het minder vreemd dan het lijkt.

Deminor startte intussen van haar kant een andere procedure namens een 2.000 tal gedupeerden. In tegenstelling tot ArcoClaim sloot Deminor haar inschrijvingen sneller af en kan men daar niet meer toetreden. Bij vzw ArcoClaim kan dat wel nog. Dat heeft te maken met een ander beleid en een andere visie bijvoorbeeld op de verjaring. Vzw ArcoClaim is er bijvoorbeeld van overtuigd dat de zaak niet voor maart 2023 kan verjaren zodat iedereen die nog op tijd instapt veilig zit. Eens de vordering is ingesteld kan die immers niet meer verjaren.

Het is het goed recht van Deminor om zo een aparte procedure te starten net zoals dat het goed recht is van vzw ArcoClaim om dat ook te doen en de wet laat bovendien wederzijds toe dat zij in elkaars rechtszaak tussenkomen.

De enige vraag is of die twee procedures dan niet moeten worden samengevoegd en dat is één van de vragen die op 9 juni zullen worden behandeld.

De verdere reden waarom vzw ArcoClaim op deze concrete manier in de Deminor procedure tussenkwam (er zijn in de wet nog andere manieren) is omdat een van de ruim 2000 cliënten die in de Deminorzaak hun recht willen halen, vanwege ontevredenheid over zijn rechtsbijstand heeft besloten zich door een andere partij te laten bijstaan. Deze gedupeerde heeft ervoor gekozen lid te worden van vzw ArcoClaim. Net als alle andere leden heeft hij daarbij zijn schuldvordering overgedragen aan de vzw ArcoClaim. Daarmee is hij niet meer zelf de eiser in deze rechtszaak, maar dat is vzw ArcoClaim geworden. Om voor het recht van deze gedupeerde te pleiten, zal advocaat Mr. Geert Lenssens die voor vzw ArcoClaim optreedt tijdens de zitting in juni pleidooi voeren.

Terug naar boven