De verschillen tussen vzw ArcoClaim en Deminor

De verschillen tussen vzw ArcoClaim en Deminor

21 april 2021


Beide organisaties willen er alles aan doen om voor de vele gedupeerden recht te halen. Toch zijn er ook verschillen. 

In de eerste plaats zijn Deminor en vzw ArcoClaim twee heel verschillende organisaties. Deminor is een procesfinancier, namelijk een bedrijf dat voor haar klanten tegen bepaalde voorwaarden probeert recht te halen en geleden schade vergoed te krijgen. Hoewel er straks in juni in één keer wordt gepleit voor de ruim 2000 cliënten, voert in de basis elke cliënt zijn eigen rechtszaak bijgestaan door advocaten die door Deminor zijn aangewezen. De risico’s van winnen en verliezen liggen bij de cliënt.

Vzw ArcoClaim heeft een andere route gekozen door een vzw op te richten. Doordat alle leden hun vordering aan vzw ArcoClaim hebben overgedragen, lopen zij niet het risico financieel te moeten bijdragen aan de (juridische) kosten, zelfs niet als de zaak wordt verloren. Dit is een groot voordeel voor de leden van vzw ArcoClaim.

Bij Deminor kan bovendien niemand zich meer aansluiten. Bij vzw ArcoClaim kun je nog wel aanmelden om lid te worden en mee te doen aan een rechtszaak. Vzw ArcoClaim is er vast van overtuigd dat dit nog kan.

Voorts is vzw ArcoClaim zoals de naam het zegt een vereniging zonder winstgevend doel georganiseerd voor en door Arco-gedupeerden en heeft Deminor een andere structuur.

Verschil van visie op verjaring

Eén van de redenen dat je je nog steeds bij vzw ArcoClaim kunt aanmelden voor deelname is een verschil in visie op verjaring. Voor elke vordering geldt dat er na verloop van jaren sprake van verjaring kan zijn. Dan heeft een rechtszaak geen zin meer. Deminor heeft de overtuiging dat er sprake is van verjaring en dat aanmelden geen zin meer heeft. Toch heeft Deminor in december 2020 een nieuwe dagvaarding voor haar deelnemers moeten uitbrengen omdat de andere partijen beweren dat de eerste dagvaarding niet geldig is.

De visie van vzw ArcoClaim is dat de verjaring pas kan beginnen te lopen vanaf de uitspraak van de Raad van State van 6 maart 2018 waarbij de staatswaarborg werd vernietigd. Dat geeft Arco-spaarders vanaf dan 5 jaar om een vordering in te stellen. Maar bovendien stellen wij dat de verjaring pas kan starten op het moment dat de Arco-vennootschappen vereffend zijn en de Arco-aandeelhouders hun schade kennen.

Terug naar boven