Gedupeerden Arco beginnen juridisch offensief

Gedupeerden Arco beginnen juridisch offensief

05 december 2020

Ruim 10.000 Arco-coöperanten willen de druk op Belfius, de Belgisch staat en Beweging.net opvoeren.

9&width=640&u=1607093817000

‘In totaal vertegenwoordigen we nu al ruim 10.000 Arco-gedupeerden', zegt Ab Flipse, een bekende Nederlandse claimexpert die voorzitter werd van de overkoepelende belangenvereniging ArcoClaim. 'Na een oproep kwamen er de jongste dagen 100 gedupeerden per dag bij. De zaak leeft nog wel, hoor', zegt Flipse in dagblad De Tijd

Met de rechtszaak willen de gedupeerden een schadevergoeding bekomen omdat ze naar eigen zeggen twee keer zijn bedrogen. 'Bacob, dat later Belfius werd, verkocht hen een belegging waarvan de risico's niet waren vermeld. De Belgische staat misleidde hen nadien door een compensatie te beloven die er niet kwam', zegt advocaat Lenssens. Maar de juridische stappen gaan verder.

Beweging.net werd eerder dit jaar in gebreke gesteld en wordt mogelijk ook begin volgend jaar gedagvaard. Daarmee zou ook de christelijke arbeidersbeweging door Arcoclaim bij de rechtszaak betrokken worden. 'ArcoClaim stelt terecht dat dit een gamechanger wordt, want dat is voordien nog niet gebeurd', zegt Lenssens.

Daarnaast overweegt ArcoClaim een strafklacht tegen Belfius. De staatsbank, die ontstond uit de resten van Dexia, stuurde tot begin 2018 nog rekeninguittreksels waarop de historische waarde van de Arco-aandelen stond. 'Arcoclaim ziet daarin misleidende communicatie', concludeert Lenssens. Pas vanaf mei 2018 klonk het bij Belfius dat de waarde van die Arco-beleggingen niet te bepalen was. 'Ze hebben zo lang de schijn opgehouden, terwijl ze wisten dat het geld weg was', zegt Flipse.

Volgens Lenssens begint het nu pas bij veel coöperanten door te dringen dat van de door de politici beloofde compensaties niets zal in huis komen. 'De juridische strijd begint nu pas. En we zullen die hard voeren', belooft Lenssens.

Terug naar boven